Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 03.07.2016.
15:19
Vestionline A
Roditelji džihadiste Islamske države iz Bosne Jasmina Keserovića, koji je nedavno na snimku pretio SAD, navode da ga podržavaju u tome što radi, prenose hrvatski portali.
Nedelja 03.07.2016.16:03
Dzihad....suprotno opstem misljenju,ovaj termin izvorno ne znaci ...SVETI RAT....vec TEZNJA,NAPOR.....i oznacava covekovu borbu protiv strasti i zla.
Nedelja 03.07.2016.16:12
Prema tradiciji hrišćanskih monaha manastira „Sveta Katarina“ na Sinaju, prorok Muhamed je često posećivao manastir i vodio razgovore sa hrišćanskim sveštenicima. Ovaj dokument je pisan 626. godine, a sastoji se od nekoliko odredbi o temama vezanih za život Hrišćana pod islamskom vladavinom, i nosi prepoznatljiv prorokov pečat. Sultan Selim Prvi je originalno pismo odneo u Istanbul 1517. gde se i danas čuva u muzeju „Topkapi“, a na zahtev monaha je napravljena kopija i ostavljena u manastiru. Sadržaj pisma je sledeći:“Ovo je poruka Muhammad ibn Abdullah-a, kao zavet onima koji usvajaju Hrišćanstvo, u blizini i daleko, mi stojimo uz njih. Zaista, ja, sluge, pomagači, i moji sledbenici ih branimo, jer Hrišćani su moji građani; I tako nam Boga! Suprotstavljam se svemu što im nije ugodno. Nad njima ne sme biti prisile. Njihove sudije ne smeju biti uklonjeni sa posla, niti njihovi monasi iz svojih manastira. Niko ne sme da uništi kuću njihove vere, da je ošteti, ili da iznese nešto iz nje do kuće muslimana. Ukoliko neko uzme bilo šta iz njih, pogazio bi Božji zavet i oglušio se o njegovog proroka. Zaista, oni su moji saveznici i imaju moju povelju protiv svega što mrze. Niko ne sme da ih natera da putuju ili da ih obavezuje da se bore. Muslimani moraju da se bore za njih. Ako se Hrišćanka udaje za muslimana, to se ne sme desiti bez njenog odobrenja. Ona ne sme biti sprečena da posećuje svoju crkvu da se moli. Njihove crkve se moraju poštovati. Njihove obnove se ne smeju sprečavati, kao ni svetosti njihovih zaveta. Niko od nacije (muslimana) ne sme da se ogluši o ovaj zavet do poslednjeg dana (kraja sveta). “
Nedelja 03.07.2016.16:13
Dakle, ovo ne podrazumijeva da svi moraju biti poput poslanika u duši i praksi, nego, vjernici moraju javno podržavati dobro (halal) a ukazivati i distancirati se od zla (harama). Ako se taj božanski normativ potisne u stranu, onda će nastupiti fesad koji neće pogoditi samo pojedince nego cijela društva i države. Islam (pokornost Bogu) je jasan i ne boji se istine. Haram je bilo uzurpirati Aja Sofiju i nema potrebe da se bojimo to reći. Haram je bilo silom otimati kršćansku djecu i regrutirati ih u vojsku. Haram je bilo upadati u kršćanska sela i odvoditi mlade djevojke kao robinje za sultane.
Nedelja 03.07.2016.16:14
Današnji muslimani moraju glave poginjati radi ranijih jadnika koji nisu sugerisali sultanima da zlo i tiranija nikome nisu donijeli uspjeh. Čak, štaviše, Allah je uništio sva moćna carstva koja su opravdavala zulum i fesad. Zatim, nemojmo zaboraviti da su Osmanlije po Bosni mnoga zla činili i muslimanima. Ko god je čitao „Ilhamijin put u smrt“ mogao je primijetiti kako je šejh Ilhamija ub,ijen po naredbi sultana samo zbog toga što je prozvao vlast radi zla. I nije on bio usamljeni slučaj. Mnogi su skončali na sličan način jer je ulema „mudro šutjela“ dok su sveti sultani zloupotrebljavali vlast. Preporučujem da se na net-u potraži „Slučaj Semerkand“ što je odlomak iz jedne historijske knjige i da se pročita šta je prava islamska država te kako ona postupa prema muslimanima i kako postupa prema ostalima.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)